360 ääni, kolmiulotteinen ääni, surround-ääni, spatial audio - Mitä on tilaääni?

September 25, 2017

Ihmisellä on luontainen tarve tietää mistä suunnasta ääni tulee. Emme kuuntele pelkästään musiikkia tai puhetta, vaan kuuntelemme tilaa. Tilaääni tuntuu ympäröivän sinut ikään kuin se tulisi kaikista mahdollisista suunnista. Kun VR sovelluksessa käännät katseesi kohti äänen lähdettä voimistuu ja "kirkastuu" ääni - ihan kuin oikeassakin elämässä. Siksi tilaääni on tärkeä elementti virtuaalitodellisuudessa ja pyrkimyksessä luoda mahdollisimman aito immersion tunne.

 

Tilaäänellä on siis monta nimeä, mutta sen hyödyntämisestä VR- ja 360-videoiden toteutuksessa on puhuttu hyvin vähän. 360-sisältöjen yleistyessä myös äänen merkitys korostuu tuotannoissa.

 

 

Laajasti ottaen tilaääni tarkoittaa monikanavaista äänentoistoa ja olet siihen törmännyt todennäköisesti istuessasi elokuvissa tai katsoessasi elokuvaa uudesta LED televisiosta tai kotiteatterista. Tunnetuimpia tilaäänijärjestelmiä ovat Dolby Digital ja DTS, jotka ovat tuttuja elokuvamaailmasta.

 

Kamera- ja laitetoimittajat tuovat markkinoille yhä helppokäyttöisempiä tapoja äänittää, muokata ja toistaa tilaääntä. Esimerkiksi Nokia julkaisi keväällä 2017 Ozo Audion äänentallennustekniikan myös kuluttajien saataville. Ozo Audio on osa Nokian 360 kamera stäkkiä. Lisäksi VR alusta toimittajat ovat parantaneet kehitystyökaluja tilaäänen jälkituotantoon. Jopa Google Cardboardilla löytyy omassa SDK:ssa tuki tilaäänelle. 

 

Tilaäänen hienous se, että katsojan huomiota voidaan yrittää ohjata äänen keinoin. Muttä tämä vaatii saumatonta ääni- ja kuvaussuunnittelua. Mahdollisuus luo 360-VR sisällöistä yhä kokonaisvaltaisempia kokemuksia.

 

Laita kuulokkeet korville ja kuuntele tästä esimerkki, joka havainnollistaa miten tilaääni toimii. Tässä myös 360 video jammailusessiosta, joka on myös hyvä esimerkki siitä miten tilaääni toimii. 

 

Teknisesti tarkasteltuna tilaäänet koodataan mp4-äänitiedoston metadataan. Tilaääni tuotanto vaatii huolellisen äänisuunnittelun sekä modernin äänityskaluston. Tilaäänen jälkikäsittely ja äänen fokusointi tehdään erillisellä ohjelmistolla, joka jakaa 360 kuvatun ja äänitetyn tilan sektoreihin ja synkronoi äänilähteen ja kuvan. Ohjelmistolla voidaan myös jälkikäsitellä kuten osoittaa, voimistaa ja vaimentaa tilaääntä,

 

Jos haluat täyden hyödyn VR-teknologiasta, muista myös äänen tärkeys. Jotta virtuaalinen kokemus olisi mahdollisimman aito, 360-video vaatii myös tilaäänen. Jaamme mielellämme  kokemuksia tilaäänen hyödyntämisestä - ota yhteyttä meihin!

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

Virtuaalitodellisuus yrityskoulutuksissa - tehokkuutta & kustannussäästöä

August 25, 2017

1/2
Please reload

Recent Posts
Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2020 - 360teekki Oy | +358 40 546 9878  kristian@360teekki.com